KETOSISU

- Optimerar hälsan med hjälp av ketogen kost & periodisk fasta

Mina tips för nybörjare

Så var börjar man?

Börja med att läsa på, kunskap är makt! Dietdoctor har jättebra information som är skrivet på ett lättförståeligt sätt. Martina Johansson har skrivit en drös med intressanta böcker bland annat denna ketoguiden. Jag gillar även Keto-licious av Hanna Gillving, det är mycket bra fakta i början och sedan fina recept med bra hälsofokus. För att läsa på mer om fasta rekommenderar jag Allt om fasta av dr. Jason Fung. Dessa är enbart ett axplock av ändlösa informationsplattformen som vi har nu när allt är så tillgängligt via nätet. Det finns en hel drös med youtube-kanaler, poddar, bloggar, böcker och you name it där man kan grotta ner sig i hälsofördelar med ketogen kost & fasta. Jag tycker själv att det är hjälpsamt med Facebookgrupper där man kan inspireras av andra och hålla sig uppdaterad. Folk sitter inne med så mycket kunskap. Gemenskapen man får med sig är också guld värd när man lägger om sin kost.

Min Facebook-grupp som jag länkar här till höger har varit helt ovärderlig för mig när jag började min resa.

Börja omställningen

  • Töm skafferiet och kylen från allt som kan trigga. Kan man inte göra det på grund av att andra i familjen äter normalkost, kan man alltid göra det mer otillgängligt för en själv så att man inte av ren vana råkar trilla dit.
  • I början mår man dassigt. Kroppen är inställd på att använda energi från glukos och man ställer om för att använda energi från ketoner som tillverkas av fett istället – fettdrift. Det är en fysiologisk förändring och i början blir man tröttare, kan må illa och man kan få huvudvärk. Allt detta går över och kommer att vara värt det! I början blir man av med 1-2 kg av ren vätska som brukar vara populärt. Man känner sig mindre pluffsig och uppsvullen.
  • Var snäll mot dig själv! Shit happens, man råkar trycka i sig något som man inte ska trycka i sig. Det är inte hela världen men tänk inte att “jag börjar om igen på måndag” för det kan hända att den måndagen kommer först om 3 månader av carb binge. Efter ett avsteg, hoppa på tåget igen!

Nybörjare till ketogenkost och vill fasta?

Gör omställningen till ketogen kost först. När man är metabolt flexibel och har ställt om till fettdrift, är det enklare att fasta. Blodsockret åker inte berg- och dalbana och man har tagit det första steget. Hungern försvinner.

Bra stöd är nyckeln till framgång

Det är enklare att lyckas om man har sin omgivning med sig. Alla kommer inte att förstå sig på det man gör – men skit i det. Du optimerar DIN hälsa och du behöver inte förklara det för någon. Du och din partner kanske kan börja tillsammans? Du och din bästis? Följ massa bra instakonton och börja lägga upp din resa också för att motivera dig själv till framgång? Via sociala medier kan man få massa bra stöd. Min insta + min Facebookgrupp har och är väldigt viktiga för mig och håller mig också på matten. Man får hitta sina sätt att få stöd även om man inte skulle få det från sin omgivning.

Ketogen kost + fast = INTE FÖR ALLA!

Okej så alla mår inte bra. Man kan använda sig av extrema metoder för att straffa sig själv och man kan ha ätstört beteende. Jag tycker inte att man ska köra på det här sättet då. Inte förrän man fått hjälp med sitt mående. Hälsa går före allt. Är man inte på bra plats i livet, kommer detta inte bli bra. Det finns hjälp att få <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat innehåll

Proteindebatten

Okej, så jag var 100% redo att det skulle komma kommentarer på klippet med doktor Pradrip Jamnadas. I min Facebook-grupp “Keto/LCHF & periodisk fasta” nämnde

Läs mer »
Share on facebook
Share on pinterest
Share on email

Susanna

blivande kostrådgivare

Har ätit LCHF efter att ha läst Matrevolutionen av läkaren Andreas Eenfeldt (som driver Dietdoctor.com). Med tiden har LCHF gått över till ketogen kost kombinerat med periodisk fasta – för att optimera hälsan. Det är fascinerande hur mycket man kan åstadkomma med hjälp av livsstilsförändringar kopplat till kost, fasta och träning. Vi har makten över vår hälsa även om alla har olika förutsättningar.

Med sidan hoppas jag att inspirera, peppa och stötta utan pekpinnar. Vi är alla olika! Detta är mitt sätt. 

Utvalda inlägg
Min FB-grupp
Gå gärna med i min Facebookgrupp "Keto/LCHF & periodisk fasta" för tips, pepp och gemenskap.
Mer information