KETOSISU

- Optimerar hälsan med hjälp av ketogen kost & periodisk fasta

Vad är elektrolyter och varför är dom viktiga?

Elektrolyter är sammansättning mineraler som har en massa superviktiga funktioner så som reglering av hjärtslag till muskelfunktion. När man äter kolhydratrik kost binder man vatten, när man ställer om kissar man ut överskottsvätska och det är därför många går ner 1-2 kg de första dagarna av ketogenkost. Äter man ketogenkost utan fasta behöver man inte fylla på lika pedantiskt, mest att man behöver ta en saltshot om man får ont i huvudet. Äter man ketogent och tränar hårt, behöver man fylla på. Martina Johansson har ett recept på bra påfyllning här.

När man fastar, får man inte i sig de viktiga mineralerna från kosten och därför behöver man fylla på. Vissa säger att det går bra med en saltshot med mineralsalt + magnesium men jag föredrar rena elektrolytblandningar för då vet jag hur mycket av varje jag får i mig. Känns mer kontrollerat så.

En elektrolytblandning innehåller natrium, kalium, kalcium och magnesium. Det finns studier som visar att elektrolyter är viktigare vid kortare fastan då kroppen inte hinner anpassa sig efter fastan (enligt Thomas DeLauer).

Vad händer om man inte fyller på?

Man mår dåligt. Alla är inte lika känsliga dock. Symptom på elektrolytobalans kan vara:

 • Illamående
 • Svaghetskänsla, spasmer och muskelvärk
 • Koncentrationssvårigheter
 • Hjärtklappningar

För att nämna några. Jag är känslig för elektrolytobalans. Efter cirka 18 timmar av fasta utan att fylla på med elektrolyter får jag en märklig svaghetskänsla, en allmän olustkänsla samt “dimhjärna”. Det känns tydligt att jag behöver fylla på. Därför väntar jag aldrig så länge utan fyller på varje morgon för att undvika att kroppen stressas av obalansen.

Men som sagt, alla är inte lika känsliga. Elektrolyter är dock viktiga för alla.

Viktigt när man väljer tillskott

Elektrolyttillskott är ofta utformade för människor som tränar hårt. Vissa blandningar innehåller snabba kolhydrater för att maximera träning för dom som inte äter ketogent. Dessa vill man alltså inte få i sig under fasta och när man äter ketogent. Blandningen ska vara så ren som möjligt utan en massa onödigt bös.

Jag använder detta pulver: https://www.bulk.com/se/elektrolytpulver-se.html Det smakar som saltvatten men med tiden har jag märkt att jag gillar smaken mer, eftersom det är också något kroppen behöver. Jag gillar inte kapslar. Företaget som tillverkar pulvret har nyligen gjort om sina förpackningar och det kan vara svårt att få tag på pulvret i skrivande stund. Allt verkar vara slut på lager.

Det finns också kapslar om man föredrar stora kapslar istället för att dricka saltvatten haha!

6 svar

 1. Hej,
  Vad många bra och konkreta tips du hade samlat här! Perfekt med länkar och även motivering till varför du gjort valet av pulver etc!

  1. Tack snälla! Jag tänker att det är en djungel därute och att det behövs lite tips och råd på vägen. Om sånt jag har lärt mig under resans gång. 🙂

 2. Kul sida! 👏🏻
  Det spelar ingen roll om man tar sina elektrolyter som kapslar va? 😅 jag tyckte nämligen de va enklare att svälja calium och magnesium än att blanda ut de 😅

 3. Hej! Hur mycket av Bulks elektrolytpulver tar du per dag? Följer det med information om hur mycket man bör blanda i t.ex. 2 liter vatten eller liknande?
  Planerar inför att köra igång en fasta, och håller på och förbereder så att jag får i mig tillräckligt med elektrolyter under tiden.
  Intressant läsning. 🙂

  1. Det medföföljer en liten skopa och det står på ett ungefär hur mycket man kan ta åt gången. Jag tar dock en tesked elektrolyter om dagen. Man får testa med en liten skopa och räcker det inte så kan man öka. Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat innehåll

Proteindebatten

Okej, så jag var 100% redo att det skulle komma kommentarer på klippet med doktor Pradrip Jamnadas. I min Facebook-grupp “Keto/LCHF & periodisk fasta” nämnde

Läs mer »
Share on facebook
Share on pinterest
Share on email

Susanna

blivande kostrådgivare

Har ätit LCHF efter att ha läst Matrevolutionen av läkaren Andreas Eenfeldt (som driver Dietdoctor.com). Med tiden har LCHF gått över till ketogen kost kombinerat med periodisk fasta – för att optimera hälsan. Det är fascinerande hur mycket man kan åstadkomma med hjälp av livsstilsförändringar kopplat till kost, fasta och träning. Vi har makten över vår hälsa även om alla har olika förutsättningar.

Med sidan hoppas jag att inspirera, peppa och stötta utan pekpinnar. Vi är alla olika! Detta är mitt sätt. 

Utvalda inlägg
Min FB-grupp
Gå gärna med i min Facebookgrupp "Keto/LCHF & periodisk fasta" för tips, pepp och gemenskap.
Mer information