KETOSISU

- Optimerar hälsan med hjälp av ketogen kost & periodisk fasta

Drömrulltårta på mitt sätt

Vi var hos mamma denna helgen och jag passade på att fasta. Det blev nästan 29 timmar men när vi kom hem, tog den stora känslomässiga hungern övertaget. Så istället för att äta godiset sonen tappat i soffan (rövgodis haha) så lagade jag middag och knåpade ihop detta spontana recept. Som ni ser på bilden, sprack själva kakan men som tur är, är det ju inget som påverkan smaken. Den blev supergod!

 

Makros: 89% fett (271 gram), 8% protein (56 gram) och 2% kolhydrater (12 gram). Hela innehåller 2696 kcal, ca 135 kcal per bit.

Ingredienser, cirka 20 bitar:

4 ägg

25 gram smält smör

3 msk sötströ (sötning efter smak)

1 tsk bakpulver

1 msk chiafrön

1/2 dl osötad mandelmjölk

2 dl mandelmjöl

3 msk kakao

Till smörkrämen:

200 gram rumsvarmt, mjukt smör

3 msk sötströ (eller sukrin om man föredrar det)

1 äggula.

Gör så här:

Sätt ugnen på 200°C. Vispa ägg och sötning och tillsätt mandelmjölken och det smälta smöret. I med torrvarorna. Vipsa ihop smeten slät (jag vispade för hand) tills allt har blivit till en slät smet. Vik sedan en fyrkant på en plåts som är lite mindre än ett standardplåt… jag glömde att måtta. Men viker man kanterna på ett bakplåtspapper med cirka 7 cm på kanterna så blir det rätt storlek. Själva kakan ska bli tunn. Häll i smeten och se till att den fördelas sig jämnt över hela ytan. Sedan ska den in i ugnen i cirka 7-8 minuter. Känns med sticka så att den är genomgräddad.

För smörkrämen ska man bara vispa smöret med en äggula, sötning samt vaniljpulver (alltså rent vanilj, inte att missta med vanillinsocker). Jag hade kanske 2 kryddmått vanilj. Smörkrämen ska vispas läääänge. Jag tycker inte att det funkar med stavmixerns ballongvisp utan jag använder en traditionell elvisp. Krämen ska vispas tills smörkrämen blir vit och fluffig och det tar tid. När man är redo att ge upp så ska man vispa 5 minuter till.

När kakan har svalnat så är det dags att bre på smörkrämen över hela kakan. Jag brukar vända på kakan så att jag brer på smörkrämen på “fulsidan” som var alltså neråt i ugnen. Sedan rullar man ihop allt, lindar in i bakplåtspapper och plastfolie och så ska den stå till sig i kylen ett tag.

Och sen är det bara att njuuuuta! Dessa går superbra att frysa ner och är goda att äta halvfrysta om man är lika knäpp som mig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat innehåll

Proteindebatten

Okej, så jag var 100% redo att det skulle komma kommentarer på klippet med doktor Pradrip Jamnadas. I min Facebook-grupp “Keto/LCHF & periodisk fasta” nämnde

Läs mer »
Share on facebook
Share on pinterest
Share on email

Susanna

blivande kostrådgivare

Har ätit LCHF efter att ha läst Matrevolutionen av läkaren Andreas Eenfeldt (som driver Dietdoctor.com). Med tiden har LCHF gått över till ketogen kost kombinerat med periodisk fasta – för att optimera hälsan. Det är fascinerande hur mycket man kan åstadkomma med hjälp av livsstilsförändringar kopplat till kost, fasta och träning. Vi har makten över vår hälsa även om alla har olika förutsättningar.

Med sidan hoppas jag att inspirera, peppa och stötta utan pekpinnar. Vi är alla olika! Detta är mitt sätt. 

Utvalda inlägg
Min FB-grupp
Gå gärna med i min Facebookgrupp "Keto/LCHF & periodisk fasta" för tips, pepp och gemenskap.
Mer information