KETOSISU

- Optimerar hälsan med hjälp av ketogen kost & periodisk fasta

Det som inte dödar, gör en starkare!

Livet här verkligen inte varit lätt men jag är lyckligt lottad att jag ens får skriva dessa rader. Livet har kastat runt på mig som en herrelös vänstervante. Men jag är här, lite kantstött men starkare än någonsin!

Jag inser att det här är kanske inte världens mest spännande läsning när man vill mest ha recept och bra inspiration men jag tänker att det är ändå bra att berätta om min krokiga bakgrund.

 

Jag är idag 36 år unggammal tant, mamma till 3 barn, varav ett lämnade jordlivet för tidigt. Jag började läsa på om LCHF 2011, ett år efter att min andra dotter föddes. På grund av att jag hade fått komplikationer av min gastric bypass. Jag ville läka kroppen och bli frisk. Kände mig som en zombie, som att jag var fast inuti en kropp som inte fungerade. Jag behövde agera. 

Min fina familj, helt underbar och magisk. Vad man inte tänker på när man ser oss så här, är att även barnen har blivit påverkade av det jag gått igenom. Adrian är inte påverkad medvetet på grund av att han är 4 idag men min mamma har behövt passa honom under perioderna då jag varit inlagd på grund av akuta komplikationer i magen. 

Miranda, min dotter som är idag 10, har blivit mer påverkad. Februari 2018 pratar jag med henne strax efter 22. Hon var ledsen för att hennes kompis, vår granne, ville gå och sova med sin mamma istället för att sova över. Då känner jag en skarp huggning i magen. Som att någon stuckit in en kniv. 

Smärtan ger inte med sig utan blir skarpare och skarpare. Jag inser att något är galet fel. Jag ber grannen att komma och passa mina barn (är ensamstående for life) för att jag måste ringa ambulansen. Kroppen hamnar i chock. Jag känner att jag behöver kräkas men inget kommer och kroppen krampar. I nästan 40 minuter låg jag på golvet i trappuppgången våndades och helt säker på att det är nu jag dör. Jag ville inte stanna kvar inne i lägenheten för att jag ville inte skrämma barnen mer än nödvändigt. Mamma fick köra till oss mitt i natten för att ta hand om barnen. 

Min bortkopplade magsäck hade spruckit. 1,5 liter blodtillblandad magsyra hade runnit in i buken. Den natten blev jag akutopererad. 

Jag fick kämpa för livet. Verkligen kämpa. Det var smärtsamt och kroppen var skör. Alla mina nära och kära var i ständigt beredskap efter att jag blev utskriven. Detta var inte första gången jag varit med om livshotande komplikationer, men det är den sista gången. 

Jag bad kirurgerna att ta bort mina gastric bypass-kopplingar och återställa min magsäck till normal anatomi. Jag fick till svar att det kanske är en bra idé men att jag i det läget var för skör och att det behövde gå minst 6 månader till operationen. Kirurgen förvarnade också att jag kommer att gå upp i vikt igen, till de 107 kg som jag vägde innan min första operation 2009. Vem bryr sig om jag slipper dö ifrån mina barn? Från alla som är mig kära?

Man får aldrig ge upp, aldrig någonsin! Jag ska leva, det hade jag bestämt!

Här är jag hos min mamma. Jag ska duscha efter att ha legat medvetslös på intensiven i 3 dygn. Detta var 2015. Man hade försökt att göra om mina bråkiga gastric bypass-kopplingar. Mindre än ett dygn efter operationen sprack min bortkopplade magsäck för första gången. 

Hur kunde det bli så här?

Jag blev mamma tidigt i livet, 21 år gammal när Natasha Auroora föddes. En liten vacker tjej så full av glädje och kärlek. Förstagångsmorsa med panik över små saker. Fast. För Natashas del var det inte små saker. 3 månader gammal får hon cancer, alveolär rhabdomyosarkom. Redan spridd från start. 

Min kämpe, min stjärna!

När loppan var 4 månader gammal, fick hon kämpa för sitt liv. Hon gjorde livet för oss föräldrar så enkelt. Aldrig var sjukhusbesöken jobbiga för henne – tvärtom! Hon trivdes med all uppmärksamhet från den underbara personalen.

Då hennes cancer var redan spridd, kunde man inte operera. Cellgifter var det enda man kunde starta med. 

Natasha Auroora kämpade in i det sista andetaget. Hon lämnade sin sjuka kropp och jordelivet. När hon låg i min famn i den stunden tänkte jag bara hur otroligt vacker liten själ jag höll i. 

Under tiden Natasha var under behandling, hanterade jag krisen genom att tröst- och hetsäta.

Natasha Auroora 060513 – 070809

Jag gick sönder i atomer. Det var som att ramla ner i ett mörkt hål utan slut och känslan var så verklig att jag kunde knappt andas. 
Mitt hetsätande gick överstyr. Jag orkade inte. Jag gick upp från ca 60 kg till 107 kg med högt blodtryck och vänstersidig hjärtmuskelförstoring. Och PCO. Jag hade förlorat den viktigaste personen i mitt liv och jag ville inte finnas heller. Jag orkade inte andas. 
När vården började peka finger att jag var för fet, fick jag råd att börja med shakes och fick motion på recept. Jag ville ha KBT för att hantera situationen men då fanns inte det tillgängligt på min vårdcentral. Jag började ändå att gå hos en psykolog men jag vill inte prata om min barndom när allt rev i mig här och nu. 

Min mission nu

Jag ska leva, jag ska leva för mina barn. Jag är numera frisk och har inte behövt vara inlagd sedan 2018. Jag fick en andra chans till livet. 
Efter min återställning gick jag upp 20 kg och står på blodtrycksmedicin igen. Jag har ont i kroppen av tyngden. 
Men jag har verktyg för att optimera min hälsa och fortsätta att kämpa. Jag tänker fan inte väga 107 kg. Det jag gör är ingen vikthets heller för någon Victorias Secret-kropp kommer jag aldrig få. Jag vill gör allt jag kan för att bli friskare, gladare och förhoppningsvis lättare version av mig för att slippa smärtor och blodtrycks medicin. 
 
Med denna sidan hoppas jag att få inspirera andra till ett hälsosammare liv. Keto & periodisk fasta är inte för alla men för er som kör på det hoppas jag att få komma med bra inspo. 

Susanna

Susanna

blivande kostrådgivare

Har ätit LCHF efter att ha läst Matrevolutionen av läkaren Andreas Eenfeldt (som driver Dietdoctor.com). Med tiden har LCHF gått över till ketogen kost kombinerat med periodisk fasta – för att optimera hälsan. Det är fascinerande hur mycket man kan åstadkomma med hjälp av livsstilsförändringar kopplat till kost, fasta och träning. Vi har makten över vår hälsa även om alla har olika förutsättningar.

Med sidan hoppas jag att inspirera, peppa och stötta utan pekpinnar. Vi är alla olika! Detta är mitt sätt. 

Utvalda inlägg
Min FB-grupp
Gå gärna med i min Facebookgrupp "Keto/LCHF & periodisk fasta" för tips, pepp och gemenskap.
Mer information